default-logo

Behandling

 

Endnu er der ikke fundet en helbredende behandling af ME-patienter. Desværre ser vi heller ikke mange ME-patienter, der bliver spontant raske igen. Til gengæld ser det norske Rituximab-forsøg lovende ud (se under FORSKNING). Her har de første ME-patienter erklæret sig raske efter at være blevet behandlet med det immundæmpende middel Rituximab. Forsøget er nu inde i sin tredje og afgørende testfase.

Lindrende behandling
Mens forskningen til stadighed afdækker nye områder af sygdommen må ME-patienter ruste sig med tålmodighed og i mellemtiden ty til lindrende behandling. En sådan behandling kan bestå af alt fra ekstra hvile over sund kost til indtag af probiotika og immunmodulerende præparater eller antibiotika til at slå kroniske infektioner ned i et komprommiteret immunsystem.

Men lige meget hvad, er det en god idé at tage sin sygdom alvorligt og gøre noget for at få det bedre, da ME ikke er en sygdom der går væk af sig selv. Det giver optimisme og det øger livskvaliteten betragteligt, når det lykkes at give sig selv et løft. Desværre er noget af den medicin, der for alvor virker, kostbar, ligesom mange ME-patienter kun tåler medicin dårligt. Start imidlertid med at få fordøjelse og søvn i orden og overvej som næste trin en B-12-kur.

Tjek for flåtinfektion
Der er ingen danske læger, der undersøger og behandler for ME. Bemærk dog, at ME-symptomer kan i nogle tilfælde være forårsaget af flåt-infektioner også kaldet borreliose. Er dette tilfældet kan en kraftig penicillinkur være svaret. Din læge kan via en blodprøve tjekke for borreliose, men bemærk, at der findes to borreliose-prøver, og at den mest brugte også er den mest usikre. (se under Laboratorietests)

Lægebehandling i udlandet
Danske ME-patienter vil typisk løbe panden mod en mur, når de søger hjælp hos deres praktiserende læge eller efterfølgende bliver sendt rundt i det danske sundhedssystem, som ofte kun tilbyder standardtests, hvor der sjældent findes noget. Det bliver derfor naturligt, at se sig om i udlandet, for der at finde eksperter, der kender til sygdommen og tager den alvorligt og som kan tage de specialiserede tests, som er nødvendige for at stille ME-diagnosen. I den forbindelse har mange gode erfaringer med at konsultere den belgiske klinik Himmunitas. Lægen, man møder der, Dr. Kenny de Meirleir, er kendt for sin mangeårige viden om og behandling og forskning i ME-patienter. De fleste danske ME-patienter, der er blevet behandlet her, har da også oplevet markante forbedringer i deres sygdomstilstand. Behandlingen er ikke billig og mange af de kosttilskud og den medicin, der ordineres, er dyr. De danske sundhedsmyndigheders kendskab til ME er stærkt begrænset, hvorfor behandling i udlandet ikke bliver godkendt, og af samme grund bliver der ikke givet medicintilskud. En formildende omstændighed er, at medicinen kan købes på et apotek i Bruxelles, som er billig i forhold til danske apoteker, ligesom man ved længere behandling kan få præparater eftersendt.

I Sverige findes der Gottfriesklinikken som primært behandler ME patienter med B12 og andre tilskud. De har mange års erfaring. http://www.gottfriesclinic.se/in-english/fm-and-mecfs/