default-logo

Behandling

Når først ME er udløst anses den for at være kronisk. Selvom nogle enkelte  ME-patienter, bliver spontant raske igen oplever hovedparten et kronisk forløb.

Standardbehandling af ME bør ifølge ME-forskere ændres
Amerikanske ME-specialister står bag denne korte videnskabelige artikel om en mere moderne tilgang til ME.
2019_behandling af ME – vid. artikel

Lindrende behandling
De seneste 5 år er den internationale ME Forskning nået langt i afdækningen af sydommens årsag. Dette medfører håb om både en klar biomakør og målrettet behandling.

Der findes imidlertid en del lindrende behandlinger for både smerte, søvn, maveproblemer, stofskifteproblemer, immunproblemer, svimmelhed/pots mv. som ME patienter oplever i deres sygdomsforløb. Mest af alt er hvile en vigtig faktor for ikke at presse kroppen ud af det begrænsede energibudget, som hos ME patienter oftest ligger på 50% eller under det normale. Vi ser i Foreningen at alene det kan være en udfordring for de fleste patienter, som ofte prøver at gøre mere end hvad kroppen holder til, hvilket resulterer i tilbagefald og symptomforværring.

Men lige meget hvad, er det en god idé at tage sin sygdom alvorligt og gøre noget for at få det bedre, da ME ikke er en sygdom der går væk af sig selv. Det giver optimisme og det øger livskvaliteten betragteligt, når det lykkes at give sig selv et løft. Start imidlertid med at få fordøjelse og søvn i orden og overvej som næste trin en B-12-kur.

Videnskabelig artikel om B12 til ME

LDN
LDN er low dose Naltrexone som i lave doser hjælper på smerter og hjernetåge hos nogen patienter.

Videnskabelig artikel om LDN til ME
https://casereports.bmj.com/content/13/1/e232502.long

Tjek for flåtinfektion
Der er kun ganske få danske læger, der undersøger og behandler for ME. Bemærk dog, at ME-symptomer kan i nogle tilfælde være forårsaget af flåt-infektioner også kaldet borreliose.  Din læge kan via en blodprøve tjekke for borreliose, men bemærk, at der findes to borreliose-prøver, og at den mest brugte også er den mest usikre. (se under Laboratorietests)

Lægebehandling i Danmark
Der er pt. meget lidt viden om ME hos danske speciallæger. Dog kan man nu på Klinik Mehlsen få en ME-udredningspakke. https://www.klinikmehlsen.com
For yderligere rådgivning om læger og udredning kontakt ME Foreningens patientrådgivning på telf.44 95 97 00 onsdag og fredag fra kl. 12 – 14.00

Lægebehandling i udlandet
Danske ME-patienter vil typisk løbe panden mod en mur, når de søger hjælp hos deres praktiserende læge eller efterfølgende bliver sendt rundt i det danske sundhedssystem, som ofte kun tilbyder standardtests, hvor der sjældent findes noget. Det bliver derfor naturligt, at se sig om i udlandet, for der at finde eksperter, der kender til sygdommen og tager den alvorligt og som kan tage de specialiserede tests, som er nødvendige for at stille ME-diagnosen. I den forbindelse har mange gode erfaringer med at konsultere den belgiske klinik Himmunitas. Lægen, man møder der, Dr. Kenny de Meirleir, er kendt for sin mangeårige viden om og behandling og forskning i ME-patienter. Mange danske ME-patienter, der er blevet behandlet her, har da også oplevet markante forbedringer i deres sygdomstilstand. Behandlingen er ikke billig og mange af de kosttilskud og den medicin, der ordineres, er dyr.

I Sverige findes der disse 2 klinikker som muligvis også tager danske patienter

http://www.storaskondal.se/vara-verksamheter/neurologisk_rehabilitering/mecfs-mottagning/

https://www.bragee.se/me-cfs-center