Hvad ved vi om ME?
Hvor står vi vidensmæssigt idag med ME?
Danske forskere har i regi af EU projektet COST 2020 – hvor Danmark sad i styregruppen – sammen med andre forskere publiceret denne ME-oversigt over sygdommen.
Protein WASF3 forklarer udmattelsen hos ME-patienter
Et af de seneste fund i ME-Forskningen er overvægten af proteinet WASF3 hos ME patienter. WASF3 bremser energidannelsen i kroppens energibatterier (mitokondrierne)
ME forsker, prof. Mady Hornig fra Columbia University taler om, hvad vi ved om ME idag:
Forskningsartikler over patofysiologiske fund hos ME-patienter
Den biomedicinske ME-forskning har de seneste år medvirket til det paradigmeskifte omkring sygdommen, som afspejles i IOM-rapporten fra USA: IOM-rapporten fra amerikanske Institutes of Medicine (FDA, CDC, NIH) i 2015 gennemgik 9000 pier-reviewed forskningsartikler og konkluderede herfra, at ME er en 100% fysisk sygdom. IOM-rapporten – key facts.
Samtidig udkom NICE i 2021 med omfattende gennemgang af international forsking på området med denne vejledning for ME
Hvor er forskningen henne i dag på ME-området?
Det har i de sidste 2-3 år været svært at følge med i den voldsomme vækst af biomedicinsk forskning der er på området idag.
ME Foreningens seneste forskningsoversigt over den mest relevante ME-litteratur i links
Hvordan forklares den invaliderende udmattelse som rammer ME-patienter videnskabeligt?
“På en række gener er der epigenetiske ændringer, og der ses ændringer i mængden af diverse regulerende mikroRNA’er. Den udmattelse, som patienterne oplever, skyldes et nedsat energistofskifte, hvor der er påvist deregulering af bl.a. pyruvat-dehydrogenasen.
https://www.nature.com/articles/s41598-020-58506-5
https://clinicalepigeneticsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13148-020-00960-z
Turning a corner in ME/CFS research
Samlede oversigter over internationale ME-forskningsartikler
ME Forskning oversigt 2
ME Forskningsoversigt 3
ME Forskningsoversigt 4
ME Forskningsoversigt 5
ME Forskningsoversigt 6
Den engelske ME Association opdaterer månedligt deres liste over mest relevant ME-litteratur på deres hjemmeside.
Forskningsartikler om ME som funktionel lidelse
Inden for dele af det danske sundhedsvæsen, hvor denne nye viden ikke er implementeret, betragtes ME dog desværre som en “funktionel lidelse”, som er en gren inden for psykiatrien. Af samme grund henviser mange praktiserende læger fortsat ME-patienter til klinikker for funktionelle lidelser. Imidlertid foreligger der ikke videnskabelige artikler, der dokumenterer, at evidensen for at ME er en funktionel lidelse, er signifikant, hvorfor der ikke her på siden kan medtages artikler af den art.
- Bristiske sundhedsorgan NICE 2021 og Amerikanske CDC fastslår på deres offentlige sider, at ME er en alvorlig kronisk sygdom, der påvirker mange af kroppens systemer. Kardinalsymptomet er PEM – anstrengelsesudløst symptomforværring ved mental eller fysisk aktivitet ,som før sygdom var veltålt af patienten. Siden 2017 har CDC ikke anbefalet træning (GET) og terapi(CBT) som behandling til ME-patienter.
- I 2017 besluttede de amerikanske sundhedsmyndigheder NIH at intensivere den biomedicinske forskning i ME. NIH ekstra indsats til ME forskning
- Videnskabelig artikel: Advances in Understanding the Pathophysiology of Chronic Fatigue Syndrome (juli 2020)
- Prof. Antony Komarof fra Havard University gennemgår her de mest signifikante ME-forskningsfund.
- Stanford symposium om ME
Stanford Genome Technology Center samlede i august 2017 verdens førende ME forskere heriblandt to Nobelprismodtagere til et otte timer langt seminar om ME:
Stanford Symposion inholdsfortegnelse og minuttal - Open Medicine Foundation
I juni 2019 gæstede Linda Tannenbaum Danmark. Linda er CEO for Open Medicine Foundation (www.omf.org). OMF er den største forskningsorganisation internationalt, der koordinerer ME-biomedicinske forskningsprojekter mellem højtprofilerede forskere på Stanford, Harvard, Columbia og Cornell Universiteterne i USA. Læs her, hvor ME-forskningen er i 2019:
Open Medicine Foundation.