Laboratorieprøver og ME
Tidligere overlæge og hæmatolog og svær ME-patient Bendt Nielsens video om diagnosticering af ME 2022.
Da standard laboratorieprøver som regel er normale, er det vigtigt, at den udredende læge sørger for at supplere med mere specialiserede tests, der kan bekræfte det kliniske billede. Den norske ME-læge og forsker, Catarina Lien, lægger i udredningen af ME-patienter vægt på:
Laktat, immunfenotyping, genekspression, antioksidantkapacitet og markører for oksidativt stress, intracellulær metyleringskapacitet, cytokiner og stresshormoner.
Derudover er det kendt, at ME patienter ofte har:
Hypocortisolism ( for lavt cortisol niveau)
Formindskede binyrer
Unormale forhøjede niveauer af serotonin
Laboratorieprøver
Følgende mitokondrietests (s.9 i oversigten i linket) anbefales af NINDS -National Institute of Neurological Disorders and Stroke som biomarkør for ME.
ME forudsætter en grundig sygehistorie (sygdomsstart, årsag, forløb etc) samt grundig udredning via relevante laboratorietests, scanninger m.v. Universitetshospitalet i Oslo anvender følgende blodprøveoversigt til ME patienter.
ME-ekspert Professor Carmen Scheibenbogen fra Berlins Universitetshospital har som supplement udarbejdet disse anbefalinger til støtte i det kliniske arbejde. Anbefalingerne gennemgår differentialdiagnostik, komorbiditeter og det typiske kliniske ME-billede sammenholdt med relevante laboratorieprøver og patientens sygehistorie.
ME Clinician Council udgav en Laboratorieoversigt som kan anvendes i udredningen af ME ud fra patientens symptomer.
2 dages cykeltest
CPET (cardioplmonary exercise testing) af ME-patienter over 2 dage viser at patienterne, som de eneste blandt en række kroniske sygdomme (cycstisk fibrose, hjertefejl mv) ikke var i stand til at yde det samme ved 2 test pga. kardianalsymptomet PEM.
- Heart failure: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8797412/
- Pulmonary hypertension: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15364761/
- End-stage renal disease: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11588748/
- Cystic fibrosis: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10453863/
- Mild-moderate COPD: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2494393/
- Stroke: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/13680566/
- Sarcoidosis: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159113001967
POTS – en underdiagnose som kan behandles
1/3 af ME patienter lider af udtalt svimmelhed og pulsforstyrrelser i form af diagnosen POTS = Postural Ortostatisk Takykardi-Syndrom. POTS kan diagnosticeres og behandles. Download POTS-folderen her. POTS folder
Borreliatest
Flåtoverførte bakterier som borrelia og andre dyreoverførte infektioner dukker ofte op i ME patientbilledet. Din læge kan bestille test hos Statens Serums Institut for at udelukke en vifte af de meste almindelige flåtoverførte bakterier. Egen læge kan bestille blodprøver, hvor patienten selv betaler analysen, men ikke selve prøvetagningen.
Testmuligheder
Der findes en række private laboratorier, som kan hjælpe med de specialiserede prøver, din egen læge ikke kender til eller har mulighed for at tage. På følgende laboratorier kan man bestille prøvepakker eller konsultationer med henblik på videre udredning.
www.diagnostechs.com
www.allergikompagniet.dk
www.nordiclabs.com
Endelig er der en række anerkendte udenlandske laboratorier som man ved egenbetaling kan anvende hvis der er behov for det. Kontakt patientrådgivningen på 44 95 97 00 onsdag og fredag.
Forstå dine blodprøver:
Statens Serum Institut foretager analyser for bakterier, virus, parasitter, hormoner og en lang række autoimmune stoffer. Søgning direkte på analyser sker her:
http://www.ssi.dk/Diagnostik/DiagnostiskHaandbog.aspx
Rigshospitalets andre vejledninger findes her:
http://labportal.rh.dk/Labportal.asp
Dansk Lægemiddelinformation har en side, hvor du kan finde alle informationer om din medicin.
På interaktionsdatabasen kan du taste din medicin ind og se om du må tage de forskellige medicinpræparater samtidig:
http://www.interaktionsdatabasen.dk